pühapäev, 20. august 2023

Rinkuškiai - Vilnius - Trakai 1. päev

17.-19. augustil käisin taas reisil koos kutsehaigete Põlva Ühingu liikmetega. Seekord võtsin mehe ka kaasa. Olime ikka vaikselt mõelnud, et võiks Leetu minna, aga ega see üksi reisi planeerimine ka väga lihtne pole, eriti kui sõltud ainult ühistranspordist. Seega oli see hea võimalus organiseeritult ja hea seltskonnaga Leetu külastada. Meiega oli super giid Tiina Kattel - fantastiline Leedu ekspert, kel Leedu keel suus ja kes on Eestis ainukene litsentseeritud Leedu turismiameti giid.

Meie esimeseks peatuseks oli Rinkuškiai õllepruulikoda üsna Läti piiri lähedal. Meile tehti ekskursioon tehases, räägiti kuidas vanu pruulimistraditsioone järgides valmib õlu, miks on mõnedes ruumides palav ja teistes külm ja miks mängib muusika. Jah, Rinkuškiai õlled valmivad vaikse klassikalise muusika saatel. Teadlased olla avastanud, et see mõjub õlle valmimisele hästi. 


Kahjuks me ei näinud, kuidas õlu pudelisse saab, sest oli just vahetuse vahetus. Aga et sellistest värvilistest "ampullidest" saavad plastpudelid, ma varem ei teadnudki. Need puhutakse masinate abil täis nagu õhupallid ja nad saavad pudeli kuju. Tegemist on taaskasutusega. Lahe! 


Pärast ringkäiku rääkis õllepruulija Žaldokas meile veel õlletootmise ajaloost ja käisime ka muuseumis. 


Nüüd oli aeg õllesid degusteerida. Meile toodi lauda üksteise järel kannudega 8 sorti õlut. Iga õlle juurde ka sobivad suupisted. Mina kui mitteõllejooja degusteerisin ka vist suurema osa ära, kuigi mõne suutäie kaupa vaid. Minu lemmik oli koduõlu. 



Kuigi meil oli juba degusteerimisest kõht täis, toodi lauda ka praad ja kõik kannud kästi tühjaks juua! :) 
Nii võimekad me muidugi polnud.



Lõpuks lõime ka laulu lahti. Ei saanud ju ilma Õllepruulijata õlut nautida. Üllatuseks tuli ka õllepruulija Žaldokas ise ja kitarri saatel laulis mõned Leedu õllelaulud. Videod on näha pildialbumis. 


Meeleolukas päev hakkaski õhtusse saama ja ees ootas veel sõit Vilniusse ja õhtusöök hotellis IBIS Vilnius Centre. See oli nüüd küll liiast, sest kõhud olid veel kõigil täis. Üleüldse - me sõime meeletult palju selle reisi jooksul! :)

Aga järgmisel päeval ootas avastamist Vilnius. Sellest järgmises postituses. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

AITÄH, ET LÄBI ASTUSID! RÕÕM OLEKS LUGEDA, MIS MÕTTED SINUL TEKKISID!