reede, 5. mai 2017

Himmastes

Tegelikult oli plaan minna ainult Mammastesse, aga lõpuks jõudsime ka Himmastesse. Esimene peatus oli meil tervisespordirajal asuval sillal. Ennast tuli ju ka ikka pildistada! :)


Ülased õitsesid. Tegelikult nägime isegi sinililli veel.



Toomingad on varsti puhkemas.


Jõudsime Mammaste Tervisespordikeskusse, jõime seal kohvi ja plaanisime tagasi koju jalutada. Helmet ütles, et lähme vaatame raudteed ka, see sealsamas puude taga. Aga parasjagu keegi ületas rattaga raudteed ja meie uudishimulikud läksime talle järele. Ja jõudsime Himmaste alakülla (üleval on küla keskus). Google Maps näitas, et seal on Hurda sünnikoht, koolimaja ja allikad. Loomulikult tuli edasi minna.

Jakob Hurda sünnikohas Lepa talus on alles ja korda tehtud kõrvalhooned. Elumaja hävis 1975. aastal.







Natuke edasi jalutada ja juba paistabki koolimaja.

Himmaste kool asutati 1820. aastal. Kool tegutses esialgu Himmaste küla Lepa talus. Esimeseks koolmeistriks oli keeletedlase Jakob Hurda samanimeline vanaisa. 1885. aastal valmis uus koolimaja küla lääneserval Orajõe ääres. 2000. aastast oli Himmaste Algkool 4-klassiline kool. 2005. aastal oli Himmaste Algkool Vabariigi Presidendi konkursi "Kaunis Eesti kodu 2005" Põlvamaa võitjate hulgas. Himmaste Algkool lõpetas tegevuse 31. augustist 2013. Viimasel, 2012/2013 õppeaastal õppis koolis 23 õpilast. 2014. aastast haldab Himmaste algkooli hoonet MTÜ Rosma Haridusselts. Hoones toimub Rosma Johannese Kooli 4.-7. klassi õppetöö.
Allikas: Vikipeedia




Koolimaja eest voolab läbi allikas. Nii tugeva vooluga nagu kärestikuline jõgi. Sedasama teed natuke ülespoole minnes jõuabki allikate alguseni.


Jõudsimegi allikateni, kuhu viis laudtee, seal täitsime ka oma joogipudeli allikaveega. Neid allikaid kutsutakse Silmaallikateks ja usutakse, et veel on ka raviomadused.



Alakülast jalutasime üles küla keskusse.


Tegime veel kiirvisiidi Helmeti tädi poole ja koju tulime Himmastest mööda uut kergliiklusteed. Kell hakkas juba pool 10 saama.


See kõik juhtus eile. Täna ei taha jalad eriti liikuda! :) Tegelikult kilomeetreid ei saanudki väga palju, kusagil 10 ringis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

AITÄH, ET LÄBI ASTUSID! RÕÕM OLEKS LUGEDA, MIS MÕTTED SINUL TEKKISID!