kolmapäev, 22. august 2018

Venemaa, 2. osa

11.augusti hommikul ärkasime Suzdalis Knyazhy Dvor (Княжий двор) hotellis, mis sai meie koduks kolmeks ööks.



Suzdal on väike, 10000 elanikuga linn Vladimiri oblastis, Kamenka jõe kaldal, Moskvast  220 km edasi. Suzdal on ka üks Kuldse Ringi linnadest (see on Moskvast kirdesse jäävate ajalooliste linnade ring, kus asuvad 12.-18. saj. vene arhitektuuri pärlid). Suzdalis asub 30 kirikut ja 5 kloostrit. Ja kui ilusad pitsiliste akendega majad!




Nüüd aga jõuame selle kõige olulisema, meie reisi eesmärgi juurde, milleks oli rahvusvaheline lapitöö festival. Polegi veel maininud seda, et meid, eestlasi oli koos bussijuhtidega 42. 


11.augustil peeti ka linna sünnipäeva ja meie osalesime samuti selle auks korraldatud rongkäigus. Selleks puhuks oli meil ühtne vorm - lapiseelikud ja punased arhailiste motiividega kaunistatud pluusid. Küll oli hea nende järgi linna peal "omasid" ära tunda! Plakat meie giidi Tanja käes on küll natuke eksitav, aga no muud polnud võtta...


Täna oli linnas ka laat ja kirbuturg. Uudistamist oli palju. Degusteerida sai nii männikäbi- kui ka kurgimoosi. Vot selle kurgimoosi tõin mina ka koju ja parimat asja annab otsida. Kui ei teaks, poleks ma kindlasti ära arvanud, millest moos tehtud ja ei tulekski selle peale, et moosi kurkidest teha. Nüüd tuleb endal ka keetma hakata! Loomulikult oli peale söödava laadal palju kaunist käsitööd. 


Festivali näitusi oli igal pool üle linna. Peastaabi kõrval asuvas telgis olid eelmise aasta Prantsuse festivali "European meeting Patchwork" tööd. 



Suzdali Kremli territooriumil oli lausa lapivaipade põld. Kõik vaibad 1x1 m suurused, nii nagu meie Lapivaip 100 projektiski. Nendel on aga selline projekt, et nad tahavad Suzdali linna 1000. sünnipäevaks 2024. aastal saada kokku 1000 vaipa. Konkurssi Лоскутное поле (vaata sellelt lehelt kõiki eelnevate aastate töid) korraldavad nad alates 2015. aastast. 




Jõuan nüüd oma jutuga päeva lõppu, kus meid ootas pidulik õhtusöök restoranis. Sinna olid kokku tulnud festivalil osalejad erinevatest kohtadest ja riikidest - Koreast, Jakuutiast, erinevatest kohtadest Venemaalt ja muidugi meie. Saime seal nii kõhud täis kui ka laulda ja tantsida, aga vaadake ise, missugune rahvaste sõpruse pidu meil käis. Pange kindlasti video kvaliteediks HD 1080p, siis ei ole pilt udune.

Nii saigi taas üks elamusterohke päev läbi. Mõtlesin küll kirjutada kokkuvõtvalt kogu Suzdalis veedetud ajast, aga muljeid on nii palju, et piirdun täna ühe päevaga 

PILDIALBUM on täienenud!

7 kommentaari:

  1. Väga hea lugemine ja vaatamine jälle. Suur tänu!

    VastaKustuta
  2. Nii palju uusi muljeid ja võrratut lapitöö kunsti. Tõeline nauding vaadata ja tunda seda fiilingut.

    VastaKustuta
  3. Malle, Sa kirjutad ikka reisist veel?

    VastaKustuta
  4. Suur tänu heade sõnade eest kõigile!

    VastaKustuta
  5. Tulin lapitöid imetlema, aga sain lisaks ka meeleoluka kontserdielamuse! Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuleb välja, et lapitöörahvas on ka laulu- ja tantsurahvas! :)

      Kustuta

AITÄH, ET LÄBI ASTUSID! RÕÕM OLEKS LUGEDA, MIS MÕTTED SINUL TEKKISID!