kolmapäev, 6. juuli 2022

Riia 3. päev

Tänasesse päeva sai plaanitud jalutuskäik vanalinnas. Üleüldse me reisiks väga konkreetseid plaane ei teinud. "Kohustuslikud" kohad, mis juba kodus said paika pandud, olid loomaaed, vanalinn, juugendstiilikvartal, portselanimuuseum ja Senā Klēts kauplus. 

Kodunt linna poole jalutades jäi kõigepealt meie teele Vērmane aed, mis on vanim avalik aed Riias. Siin on palju lilli, eriti roose. Samuti 2 lõvikuju ja mälestussammas Anna Wöhrmannile, Preisimaa peakonsuli emale, tänu kellele see aed rajati ja algselt oligi tuntud kui Wöhrmanni park. 




Eraldi peab rääkima roosidest. Ma seda mitmevärvilist roosisorti ei saa mitte peast, lihtsalt nii ilus! Valged-roosad-oranžid õied ühes kobaras. Ma vist ei valeta, kui ütlen, et see oli kogu reisi ilusaim asi. 



Edasi jõudsime linnakanalini (Pilsētas). Piki kanalit ühel pool on samuti kenasti kujundatud aed ja park ja sealsamas on ka Läti Rahvusooper (keskmisel pildil). 




Kanali äärest jõudsimegi juba vanalinna ja kõigepealt otsisime üles kassimaja. Sellest olen oma blogis juba varasemalt kirjutanud siin ja siin. Need kuulsad kassid on leidnud koha ka enamuse Riia suveniiride peal. 



Üks ilusamaid kirikuid Riias on mu meelest Riia Toomkirik.


Alles arvutis pilte vaadates nägin majal kirja Latvijas Radio. Jah, siin majas Doma laukums 8 (Toomväljak 8) asubki Läti Raadio ja maja ise on ehitatud 1913. aastal neoklassitsistlikus stiilis juugendstiilis skulptuuridega, mille keskel on Riia vapp. 


Nüüd aga suundume Daugava äärde, sest ei saa ju jätta Riia olles seal käimata. Seekord laevaga sõitma ei läinud, ma olen juba 2 korda seda teinud. Järve kaldal asub Lielais Kristapsit (Suur Kristaps) kujutav skulptuur. Skulptuuri originaal asub Riia Ajaloo- ja Laevandusmuuseumis, see siin on koopia.

RIIA LEGEND
Kunagi, kaua aega tagasi, enne Riia linna asutamist, kandis hiiglane Lielais Kristaps inimesi üle Daugava jõe. Kristaps elas jõe paremal kaldal majakeses. Ühel ööl magades kuulis Kristaps teisel pool jõge väikest last nutmas. Ta tõusis kohe last tooma ja hakkas teda üle jõe kandma. Poolel teel muutus laps nii raskeks, et Kristaps jõudis vaevu teisele kaldale. Väsinuna pani ta lapse oma kuuri magama ja jäi ise ka magama. Järgmisel hommikul ärkas Kristaps ja leidis suure kuldmüntide laeka, kus laps oli olnud. Peale tema surma asutati selle raha eest Riia linn, esimene hoone ehitati sinna, kus kunagi asus Kristapsi majake.


Üle Daugava jõe paistab uus, 2014. aastal avatud Rahvusraamatukogu.



Riia lossis asuvad Läti Vabariigi presidendi residents ja Läti Rahvuslik Ajaloomuuseum. Olen seda lossi varem ikka Daugava poole pealt näinud, nüüd aga sattusime jõe äärest tulles ühte parki istuma ja juhuslikult toimus samal ajal vahtkonnavahetus. 



Jõudsime Mustpeade majani ja pildil on ka Riia Püha Peetri kirik, kuhu 10 aastat tagasi tahtsime torni minna, aga jätsime tookord ära ja valisime laevasõidu. Nüüd sai siis see ka tehtud!


Kui 10 aasta eest maksis sissepääs torni veel 4 latti, siis nüüd 9 eurot koos kiriku külastusega. Lihtsalt kirikusse saab 3 euro eest. Meie õnneks oli tornis lift ja liftipoiss viis isiklikult rahva üles ja pärast jälle alla. Nii tore, pole vaja muretseda, mis nuppu vajutada ja et äkki sõidame pärast kuhugi keldrisse, kust enam välja ei pääse... Aga vaated olid ilusad!




Selle postituse lõpetan jälle söögipildiga. Kõhud olid meil juba väga tühjad ja jalad väsinud. Tükk aega otsisime kohta, kust normaalse hinnaga süüa saaks. Üle 20 euro ikka prae eest ei raatsinud maksta. Lõpuks valisime sellise koha nagu Double Coffee "Lord", Grecinieku iela 11. Ja jälle oli meil kartulipuder. 


Nüüd aga jätame teid suud vesistama ja päeva teisest poolest kirjutan eraldi postituse, muidu saab liiga hea! :)

PILDIALBUMISSE uued pildid lisatud!

2 kommentaari:

  1. Suud vesistama jätad Sa küll terve Riia järgi! Nii põhjalikud ülevaated, et kui endal avaneb võimalus veelkord Riiga minna, siis tuleks Sinu blogi enne läbi lugeda!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eve, tuleb lihtsalt kätte võtta ja minna. Meil siit peaaegu et pole vahet, kas Tallinn või Riia.

      Kustuta

AITÄH, ET LÄBI ASTUSID! RÕÕM OLEKS LUGEDA, MIS MÕTTED SINUL TEKKISID!